İLK YILLAR

PROGRAMI

ENKA Okulları k12 (anaokulundan liseye) bütünlüğünde tüm öğrencilerinin SSP bilinci geliştirmelerini ve projelerde görev almalarını bekler.

İlkokulda tüm sınıf düzeylerinde öğrenciler aktif olarak sosyal sorumluluk projelerinde görev alırlar. Toplumsal sorumluluk bilincinin gelişmeye başladığı bu yaşlarda, öğrenciler toplumun ihtiyaçları doğrultusunda bir proje başlatıp, amaçları doğrultusunda hevesle çalışırlar. Ayrıca, 4. sınıfta öğrenciler PYP programının zorunlu bir unsuru olan PYP Sergisi kapsamında yerel veya küresel öneme sahip bir konu seçerler ve derinlemesine araştırırlar. Öğrenciler araştırmalarının sonucunda, üzerinde çalıştıkları konunun çözümüne katkıda bulunan topluma hizmet eylemleri gerçekleştirirler.

Ortaokulda, geçen yıllarda 7. sınıfların sorumlulukları arasında yer alan Sosyal Sorumluluk Projeleri, okulumuzun MYP aday okul sürecinin kesinleşmesinin ardından her yıla yayılmaktadır. Öğrencilerimiz, yaş seviyelerine uygun ve dersleriyle ilişkili çalışmaları öğretmenlerinin danışmanlığında gerçekleştirirler. Bu çalışmaların gelişimsel olarak değişimini özetlemek gerekirse, 5. sınıflar nesli tükenen hayvanlarla ilgili sınıf bazında pano düzenlemesi yaparken 8. sınıf öğrencileri engelliler okulundaki arkadaşlarıyla beraber çalışarak onların okulunda bir panayır düzenlerler.

Lisede her sınıf düzeyinde SSP (Sosyal Sorumluluk Projesi) yürütülür. 10. sınıf öğrencilerinin yıl sonuna kadar en az 40 saatlik SSP gerçekleştirmesi zorunlu tutulmuştur. Öğrencilerimiz bu projelere başlar ve 11. sınıfta IB’ye bağlı CAS çalışması olarak projelerini devam ettirirler. Tüm bu projelerde okul olarak en çok önem verdiğimiz ilke sürdürülebilirliktir.

Öğrencilerimiz Sosyal Sorumluluk Projesi gerçekleştirirken aşağıdaki kazanımları elde ederler.

• Toplumsal sorumluluk bilinci gelişir,
  • Farklı sosyo-ekonomik kültürleri tanır,
  • Özgüveni artar,
  • Sorumluluk bilinci gelişir,
  • Organizasyon becerileri gelişir,
  • Takım çalışmasını deneyimler ve geliştirir,
  • İletişim becerilerini zenginleştirir,
  • Güçlü yönlerini ortaya çıkarıp güçsüz yönlerini geliştirme fırsatı bulur,
  • Bağımsız davranabilme özelliğini geliştirir,
  • Yaratıcı düşünme ve sorun çözme becerilerini geliştirir,
  • Dünyanın her yerindeki ihtiyaçların evrenselliğini kavrar,
  • Bir üst öğrenim kurumunda, hatta iş yaşamında fark yaratacak bazı becerileri önceden deneyimleme ve kazanma fırsatları bulur.

Geçmişten bugüne kadar öğrencilerimiz, birçok sosyal sorumluluk projesine imza atmıştır ve halen bu projelerin birçoğunu sürdürmektedir.Sürdürülebilir bazı projelerimiz:

• Urfa Projesi
  • Bayburt Baksı Projesi