null
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ÖZEL ENKA TEKNİK OKULLARI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

Sürdürülebilirlik çalışmalarımız ENKA Merkezimiz tarafından desteklenmekte ve yönlendirilmektedir. Sürdürülebilirlik çalışmalarımıza katkılarından dolayı ENKA Merkezimize çok teşekkür ederiz.

 

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

*Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin plastik kapak toplama kampanyasına destek sağlamak amacı ile toplanmış 102 KG plastik kapak teslim edilmiştir.

*Okulumuz dâhilinde yalnızca ortak ağa bağlı 1 fotokopi ve 1 baskı makinesi kullanılmaktadır. Böylece enerji ve kağıt tasarrufu okulumuzun kuruluşundan beri sağlanmaktadır. Zümrelerimizin çoğunda yazıcı da bulunmayıp öğretmenlerimiz çıktı ihtiyacını ağa bağlı bu fotokopi makinasından karşılamaktadır.

*Atık pillerin geri dönüşümü için öğrenciler tarafından makine yapılmış ve etkin olarak kullanılmaktadır.

*Bahçe aydınlatmaları halojenden LED’e çevrilerek enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

*Hatıra ormanının içine kabuklu meyve veren fidanlar dikilerek gerçek orman ekosistemi oluşturulması amaçlanmıştır. (proje devam ediyor)

*Okulun her bölümünde sensörlü musluklarla su tasarrufu sağlanmaktadır.

*Atık su biyolojik yöntemle arıtılarak bahçe sulamasında kullanılmaktadır.

*Musluk suyu arıtılarak içme suyu olarak kullanılmaya başlandı ve damacana ihtiyacı ortadan kaldırılarak maddi ve çevresel tasarruf sağlanmaktadır.

*Yemekhanede yıllardır kullanılan yağ tutucu sistemle kullanılmış yağlar ayrıştırılarak çevresel katkı sağlanmaktadır.

*Geri dönüşüm konusunun ISO içindeki “Atık Yönetimi” süreciyle yönetilerek tüm bölümlerin atıkları gereği şekliyle okulun genel atıklarına karıştırılmadan ayrıştırılarak ilgili kurumlara ulaştırıldı. (kimyasal atık, atölye atıkları, evsel atık, tıbbi atık)

*Eko kampüse adım olarak, okulumuzda sera kurulmuştur.

*TÜBİTAK liseler arası araştırma projeleri yarışmasında konu itibariyle sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe hizmet eden birçok projemiz dereceye girdi. Bunların dışında aşağıda belirtilen ödüllü projelerin konuları da sürdürülebilirlik bilincine uygun şekilde belirlenmiştir.

*Rheum Ribes (Işkın) Gövde Ekstresinin Meme Kanser Hücrelerine Etkisinin İncelenmesi – 2017 yılı Fenerbahçe Koleji Araştırma Projeleri Yarışması’nda  Biyoloji Dalında 3. oldu. 2017 yılı 26. MEF Okulları Araştırma Projeleri Yarışması’nda Biyoloji Dalında Bölge Sergisine seçilmiştir.

Sürdürülebilirliğe Katkısı

Kanser tedavisinde kemoterapide kullanılan kimyasal ilaçların yan etkileri hasta ölümlerine sebep olabilmektedir. Oysa bu bitki doğal tedaviye uygundur.

*Yeşil Sebzelerin Tazeliğinin Korunmasında Nar Kabuğunun Kullanımı – 2017 yılı Fenerbahçe Koleji Araştırma Projeleri Yarışması’nda Kimya Dalında 1. Olmuştur.

Sürdürülebilirliğe Katkısı

Sebze ve meyvelerin tazeliğinin korunması için kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bunların sağlığa olumsuz etkileri var. Fakat bizim kullandığımız nar kabuğu doğal bir maddedir ve yan etkisi hiç bulunmamaktadır.

*Elektrolize asidik suyun antimikrobiyal etkisi – 2016 yılı 47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması  Biyoloji Dalında Asya Bölge Sergisine seçilmiştir.

*Hafif asidik elektrolize suyun taze marul üzerindeki dezenfeksiyon etkisi– 2017 yılı Fenerbahçe Koleji Araştırma Projeleri Yarışması’nda Biyoloji Dalında 1. oldu. 2017 yılı 26. MEF Okulları Araştırma Projeleri Yarışması’nda Biyoloji Dalında Sarıyer Belediyesi Jüri Özel Ödülünü kazanmıştır.

Projelerin Sürdürülebilirliğe Katkıları

Elektrolize su , saf su ve tuz kullanılarak özel bir yöntemle elde edilmiştir. Çevreye, insan sağlığına zararlı etkisi bulunmayan bir maddedir.  Günümüzde dezenfektan amacı ile kullanılan insan sağlığına ve çevreye zararı olan birçok kimyasala alternatif olarak geliştirilmiştir. İlk projede elektrolize suyun hastalık yapabilecek bakterileri yok etmedeki etkisine bakılmıştır. İkinci projede ise marketlerde yıkanmış ve ayıklanmış şekilde satılan sebzelerin dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal madde yerine elektrolize suyun seyreltilerek kullanımının etkisine bakılmıştır. Her iki projemizin sonucu da olumlu çıkmıştır.

*Okulda kullanılan A4 kağıtlar  %100 geri dönüşümle üretilmiş markalardan seçilmektedir.

 

SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

*Akran koçluğu sistemi okulumuzda kullanılmaktadır.

*19 Mayıs şenlikleri kapsamında yapılan kermeslerden elde edilen gelirlerle Tavşancıl İlk ve ortaokuluna “Atatürk Kitaplığı” yapılmıştır.

*Sosyal kulüplerin toplumsal sorumluluk projelerinin devamlılığının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

*Yaşlılara yönelik etkinlikler ile Onkoloji servisi moral ziyaretleri (konser, eğlence) yapılmaktadır.

*Bölgemizdeki sokak hayvanları ve barınaklar için yapılan etkinlikler( sokak köpekleri için OSB içine kulübe yapımı, barınaklara battaniye bağışı, artan yemeklerden uygun olanların sokak hayvanlarına dağıtılması) daha önce yapılmaktadır.

*Engellilere yönelik(karanlıkta diyalog) gibi farkındalık çalışmaları yapılmıştır.

*Kardeş okullara yapılan bağışlar yapılmaktadır.(kitap, kırtasiye, spor malzemesi)

*Danışman öğretmenlik sistemi uygulanmaktadır.

*MUN çalışmalarına gidip BM simülasyonuna katılan öğrencilerimiz küresel problemlere çözüm arama çalışmaları yapmaktadır. (delege-baş delege, 2 veya daha fazla başarılı katılım sağlayan öğrencilerimiz baş delege oldu) 2017-2018 eğitim öğretim yılında yapılacak 6 ayrı MUN çalışmasında 48 öğrencimizin 7’si head delagate olarak katılacaktır.

*ERASMUS proje çalışmalarımız kapsamında ülke ziyaretleri gerçekleşmektedir. Bu tür ziyaretlerde öğrencilerin birçok konuda farkındalığı artmaktadır. Örneğin, Auschwitz toplama kampı gibi tarihi trajedilerin yaşandığı mekânlar öğrencilere gösterilerek evrensel farkındalık ve barışçıl yaşam mesajları verilmektedir.

*Yereli kalkındırma kapsamında okulumuzda çalışan yardımcı personel çevre köylerden istihdam edilmektedir.

 

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

*Teknik okul olmamıza rağmen, görevli öğretmenlerin kadın-erkek dağılımı yarı yarıyadır.

*8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında etkinlikler yapılır.

*Sınıflarda kız-erkek öğrenci dağılımları mümkün olan en homojen şekilde yapılmaktadır.

*Erkek egemen sektörlerde başarılı kadın girişimci, yönetici ve bilim insanları öğrencilerle buluşturulmaktadır: OPET YÖNETİM KURULU ÜYESİ, Nurten ÖZTÜRK; ADLİ BİLİMLER UZMANI, Sevil ATASOY; KUTUPLARA GİDEN İLK TÜRK BİLİM KADINI, Burcu ÖZSOY.