KİMYA TEKNOLOJİLERİ
Kimya Teknolojisi Alanında sektörün ve piyasa koşullarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterliliğe sahip meslek elemanları yetiştirilir.
Kimya Teknolojisi Alanında asıl amaç; iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyarak, numune alabilen, numunenin fiziksel ve kimyasal kalite kontrollerini yapabilen, nitel, nicel ve enstrümantal analiz yapabilen, çözelti hazırlayabilen, kullandığı araç-gereçlerin periyodik bakım ve kontrolünü yapabilen, analiz sonuçlarını raporlayabilen, kimyasal maddeleri ve kimyasal atıkları sınıflandırıp depolayabilme bilgi ve becerisine sahip, iş organizasyonu yapabilen, analitik düşünebilen, sorgulayan, araştıran, değerlendiren nitelikli kişiler yetiştirmektir.
Okulumuzda Kimya Teknolojisi Alanı altında yer alan Kimya Laboratuvarı Dalı eğitimi verilmektedir. Kimya Teknolojisi Alanımızda Temel kimya, Kimyada Mesleki Hesaplamalar, Nitel Analiz, Nicel Analiz, Organik Kimya, Anorganik Kimya ve Enstrümantal Analiz laboratuvarı dersleri verilmektedir. Alanımızda atölyelerimizde en fazla 12 öğrenci eğitim görmekte olup, her öğrencinin tüm uygulamaları bireysel olarak yapabilmesini sağlayacak araç-gereç, cihaz ve kimyasal sarf malzemeleri mevcuttur.


Alanımızda öğrencilerimizle birlikte günlük hayattaki ürünlerin (sıvı sabun, katı sabun, katı mum, jel mum, kokulu taş, kolonya, bulaşık deterjanı, bitkisel krem, dezenfektan, parfüm, kil şekillendirme, çamaşır suyu, esansiyel yağ) üretimi gerçekleştirilmektedir.
Öğrencilerimiz aldıkları uygulamalı eğitim sayesinde gerekli donanım ve alt yapılarını kullanarak hazırladıkları proje çalışmaları ile yurt içinde ve yurt dışındaki proje yarışmalarına katılım sağlamaktadır.
Bölümümüzde Biyoçeşitlilik, Malzeme Ve Nanoteknoloji, STEAM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik), Su Okuryazarlığı, Sağlıklı Beslenme, Sürdürülebilir Kalkınma, Yenilenebilir Enerji vb. gibi tematik alanlarda bir çok proje çalışması gerçekleştirilmiştir.

Kimya sektöründe önde gelen fabrikalara teknik gezi düzenlenmektedir. Böylece analiz, ARGE ve kalite laboratuvarlarındaki çalışmalar, laboratuvar donanımları, hammaddeler, ürünler, ürün verimliliği, staj süreçleri ile ilgili bilgi edinilmektedir. Bu gezilerden bazıları Çimtaş, Colgate&Palmolive, Santa Farma, Cargill, Polisan, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’ne gerçekleştirilmiştir.

Kimya Teknolojisi ile ilgili öğrencilerimizin bilgi ve birikimlerine katkı sağlamak amacıyla kimya sektörünün dünyaca kabul görmüş ve takip edilen firmalarının tanıtılmasını sağlayan fuarlara teknik geziler gerçekleştirilmektedir. Bu gezilerden bazıları Labtek, Kimya Avrasya, Turkchem, ChemShow Eurasia, Uluslararası Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı, Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı’na gerçekleştirilmiştir.

Öğrencilerimiz Kimya atölyelerimizde bilimsel çalışma ve disiplin kuralları çerçevesinde kazandıkları bilgi ve pratik becerilerini yaz aylarında yaptıkları stajlarında kullanmaktadır.
Öğrencilerimiz staj eğitimlerini Tüpraş İzmit Rafinerisi, Hayat Kimya, İzaydaş, Nuh Çimento, DYO, Marshall, Santa Farma, BASF, Henkel, Unilever, Cargill, Aromsa, Aykim, Betek Boya, Bilim İlaç, Eczacıbaşı, Kastamonu Entegre, P&G, Tayaş, Aslan Çimento, Kroman Çelik, Adel Kalemcilik, Namet, Pulcra, TSE, Amcor, Evyap, Novartis, Mustafa Nevzat İlaç gibi sektörün öncü firmalarında gerçekleştirmektedirler. Aynı zamanda bölüm öğrencilerinden sıralamada ilk üçe giren öğrenciler Almanya’da yaz stajı imkanına sahiptirler.

Kimya Teknolojisi Alanından mezun olan öğrencilerimiz aldıkları kaliteli eğitim sayesinde sağlık, gıda, rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım gibi birçok sektörde çalışabilirler, yeni ürünler ortaya çıkarıp ve bunların üretimi için teknolojik yöntemler geliştirebilirler.